Patrimoniul cultural național. Punct de vedere - Tinerii Clasici
42006
post-template-default,single,single-post,postid-42006,single-format-standard,cabin-core-1.2,select-child-theme-ver-1.0.1,select-theme-ver-3.5,ajax_fade,page_not_loaded,,smooth_scroll,wpb-js-composer js-comp-ver-7.3,vc_responsive

Patrimoniul cultural național. Punct de vedere

 

Asociația Tinerii Clasici își exprimă profunda indignare și îngrijorare față de deteriorarea continuă a mecanismelor de protecție a patrimoniului cultural național. Furtul și deteriorarea unor artefacte neprețuite, precum tezaurul strămoșilor noștri daci, ridică întrebări serioase cu privire la gestionarea resurselor de patrimoniu în România și la măsurile de securitate implementate pentru protejarea tezaurului național, precum și întrebări legate de starea precară a muzeologiei și muzeografiei române, discipline lispite, astăzi, de elementul național și de orice coerență strategică.

 

Conform mărturiilor unei angajate a Muzeului Național de Istorie – închis de mai bine de două decenii –, peste 17 milioane de obiecte stau în cutii, neglijate. La primul cutremur,  cele mai valoroase artefacte din patrimoniul cultural român ar fi distruse sub ruinele clădirii muzeului, neîntreținută corespunzător. Lipsa unui management eficient al instituțiilor culturale majore creează un climat de vulnerabilitate, care pune în pericol tezaurul istoric, simboluri ale identității noastre naționale.

 

În timp ce artefacte de patrimoniu precum Coiful de la Coțofenești sunt furate în condiții suspecte din muzeul olandez, tabloul Sfântul Sebastian de El Greco, dispărut de zeci de ani din tezaurul Familiei Regale române, a fost scos la licitație de casa Christie’s din New York. Această coincidență tulburătoare scoate la iveală incapacitatea statului român de a-și proteja moștenirea culturală și de a utiliza pârghii diplomatice și juridice pentru recuperarea obiectelor valoroase. În loc să dea dovadă de o firească fermitate și să acționeze cu demnitate, autoritățile ajung să liciteze pentru propriile comori, perpetuând o situație de umilință națională.

 

 

Aceaste situații dezvăluie probleme sistemice: 

 

• Subfinanțarea muzeelor, a proiectelor de conservare și, în general, a proiectelor culturale orientate înspre cultivarea sentimentului național;

 

• Lipsa standardelor riguroase de securitate în timpul expozițiilor internaționale;

 

• Nepăsarea autorităților în fața semnalelor repetate de alarmă venite din partea experților;

 

• Incoerența muzeologiei și muzeografiei românești și văduvirea acestora de elementul național.

 

 

Tinerii Clasici consideră că protejarea patrimoniului nu trebuie să fie un obiectiv secundar, ci o prioritate națională. Propunem următoarele direcții urgente de acțiune:

 

1. Crearea unui fond național dedicat exclusiv protecției și conservării patrimoniului cultural. Multe instituții culturale de dimensiuni mici nu primesc sprijin suficient pentru a proteja valoroasele artefacte corespunzător. Întamplările recente ne relevă faptul că nici măcar instituțiile majore de cultură nu dispun de resurse suficiente.

 

2. Introducerea standardelor internaționale de securitate. Monitorizare video continuă, sisteme de alarmă avansate și protecție fizică sporită, precum și auditarea periodică a măsurilor de securitate din muzee.

 

3. Stagii de pregătire pentru personal. Instruirea angajaților muzeelor în ceea ce privește gestionarea situațiilor de criză și prevenirea furturilor.

 

4. Parteneriate cu organizații precum INTERPOL și UNESCO, pentru a accelera identificarea și recuperarea artefactelor dispărute.

 

5. Monitorizarea pieței internaționale de artă. Urmărirea licitațiilor și a canalelor informale de comerț pentru a găsi cât mai rapid obiectele sustrase.

 

6. Înăsprirea pedepselor pentru traficul de bunuri culturale.

 

7. Reglementarea strictă a exportului temporar. Introducerea unui protocol clar și obligatoriu pentru obiectele care părăsesc țara în scop de expoziție.

 

8. Crearea unui registru digital național. O bază de date centralizată care să includă imagini și detalii despre toate artefactele de patrimoniu, ușor accesibilă autorităților.

 

9. Scanarea 3D a artefactelor importante. Crearea unor replici virtuale pentru documentare și cercetare, dar și pentru restaurare în cazul unor incidente.

 

10. Rapoarte publice periodice. Transparentizarea activității privind starea patrimoniului și investițiile în conservare.

 

 

De asemenea, solicităm transparență totală în investigarea incidentelor recente și tragerea la răspundere a celor responsabili. Tinerii Clasici își reafirmă angajamentul de a promova valori educaționale și culturale, contribuind la conștientizarea importanței patrimoniului în rândul Tinerei Generații.

 

Despre autor

Nu sunt comentarii

Scrie un comentariu