
Mihail Manoilescu: Țară fără tineret
S-ar părea că orice țară are tineret, fiindcă în orice țară distribuția normală a vârstelor face ca populația să aibă o anumită proporție de tineri între 18 și 30 de ani! Și totuși, tineret înseamnă și altceva decât o vârstă.
Tineret înseamnă un suflet colectiv înoitor, cu o personalitate și cu o voință proprie; tineret înseamnă o afirmare, dacă nu potrivnică în orice caz diferențiată, față de spiritul public, creat de generația stăpânitoare; tineret înseamnă o anticipare și o făgăduință precisă pentru ziua de mâine. Când tineretul nu e astfel, poate însemna cel mult o etapă fisiologică pe linia elevajului uman… Țara care nu îl are așa e o țară fără tineret. (…)
La noi nimeni nu ar putea spune că adolescenții noștri, care își trec cu burgheză regularitate examenele sau care, încărcați de diplome, la ușile cluburilor politice, constituite cu un suflet colectiv cu o personalitate definită, cu țeluri proprii și cu un început de organizare, care să afirme și să urmărească aceste țeluri. Iată de ce, între atătea tristeți ale vremii noastre, cea care ne răsună mai dureros este: România fără tineret.
Articol scris de Mihail Manoilescu, publicat în numărul 3 al Revistei ,,Lumea nouă” (Anul I, aprilie-decembrie 1932)
Sursa foto: Cooperativa Gusti